Последствие от оскърбление на близки хора

Оскърблението на родителите ни се приравнява до известна степен до оскърблението на светите личности. Ако човек оскърбява баща си, той ще има трудности да заеме високо положение в обществото. Не е важно дали бащата е пропаднал или не, ако някой смята баща си за лош човек, ще му се наложи да изпита трудности в кариерата си, а може да развие и различни трудноизлечими болести, лошо храносмилане и слаб имунитет. В хороскопа на човек планетата Слънце олицетворява бащата и ако човек се отнася лошо към своя баща, той губи своя контакт с тази планета. В сиянието на Слънцето има особена, необикновена фина енергия, която е невъзможно да бъде фиксирана от съвременните прибори. Във Ведите тя се нарича висш таджас. Ако човек се държи правилно, тази енергия му носи уважение в обществото, дава му добро здраве, добро храносмилане и силен имунитет. Ако се държи лошо, тази енергия разрушава всичко изброено. Така че, човек ще страда в тази степен, в която критикува своя баща. Защо не бива да се критикува бащата, дори ако той е съвършено пропаднала личност? Душата не избира баща си. Душата се привлича в определено семейство, само защото има подобна съдба и подобен вкус към щастие с тези хора. Душата не избира, подобният вкус към щастие действа като магнит и самият процес не се поддава на никакъв контрол.

Отговорът се състои в това, че когато бащата отдаде своето семе, своята жизнена енергия за зачеване и раждане на дете, той влага толкова свое благочестие натрупано в миналото, колкото детето не може да върне през целия си живот, дори и да стане много добър човек. Ако човек е способен да даде толкова благочестие, колкото е получил, това означава, че той може да се роди сам. А кой може да се роди сам?

Има свети хора, които предсказват своето бъдещо рождение, въплъщавайки се по свое желание, т.е. отдават своето благочестие в тази посока и се раждат сами. Такова ниво на съзнание съществува и на Земята. Във Ведите се казва, че това е възможно, но болшинството от хората, безспорно не са способни на това. Така че, човек не бива да критикува баща си, дори и само поради тази причина, че не е способен да му се отплати за своя дълг. Ние не сме раждали себе си сами и този, който критикува, увеличава своя дълг, а дългът по закона за карма, ще трябва да го връщаме рано или късно.

Критикувайки своята майка, човек се лишава от покой, жизнена сила, спокоен сън. Критикувайки майка си, младият човек се лишава от способността да получи добра жена, така както, критикувайки баща си, жената се лишава от възможността да получи добър мъж. В хороскопа и съдбата на човек Луната олицетворява майката и ако човек се отнася лошо към майка си, той изгубва контакт с тази планета, Фината сила, която излъчва Луната се нарича висш раджас. Тази сила е способна да донесе на човек или постоянно умиротворение, или обратно, постоянно безпокойство.

Искам да ви разкажа история, която се е случила съвсем неотдавна. Един опитен астролог отишъл в Америка, за да проведе семинар по астрология. Преди лекцията едно младо момче му казало: „Вие знаете каква прекрасна демократична държава имаме ние. Например, неотдавна излезе една статия във вестник, че едно дете се оплакало в съда от своите родители за това, че те направили нещо лошо, и двамата ги хвърлили в затвора. това момче е много доволно, защото постъпило справедливо.

Астрологът бил много мъдър човек. Той се обърнал към аудиторията: „Моля ви, нека тези, които смятат, че това момче е постъпило правилно, да вдигнат ръка“ И болшинството слушатели в залата вдигнали ръка. Виждайки това, астрологът казал: „Вие не сте способни да разберете астрологията, събрал си нещата и си тръгнал от тази страна. Защо постъпил така? Защото способността да разбираме астрологията зависи от способността да уважаваме своите родители. А когато човек предварително е настроен оскърбително към тях, не може да става и дума, че той може да разбере фините аспекти на съдбата на другите хора.

Човек, който критикува своите родители, фактически се поставя в безнадеждна ситуация в живота. И той трябва да прекрати това, защото ще възникнат големи проблеми. Всичко това трябва да се знае, защото, хората правят много глупости, когато не отделят внимание на тези въпроси.

Човек, също така не бива да критикува своя учител, на каквото и да го учи той. Той не бива да критикува своята баба и своя дядо, както и хората, които са много по-стари от него. Ако те самите са го помолили или ако са негови подчинени, пациенти или подсъдими, само в тези случаи е негов дълг да показва недостатъците на другите.

Но ако човек все още критикува своите родители или по-възрастните, е необходимо да им поиска прошка. Дори самият той да е в невежество и тогава трябва да моли за прошка – дори и на ум. Светият човек трябва да се моли за прошка на глас. Ако човек не знае от кого трябва да иска прошка, той трябва да се моли и да иска прошка от всички подред. Ако човек оскърбява равните му, например приятели и хора, които са възпитани глупаво, в този случай е нужно да им иска прошка наум и при среща с тях да се държи приветливо, сякаш нищо не се е случило. Ако приятелите му са благочестиви хора, обезателно трябва да моли за прошка на глас. Като цяло, оскърблението на равни на нас хора се смята за по-малко греховна постъпка. За това човек страда, но не така, както в описаните по-горе случаи. Да искаме прошка е много голяма аскеза, но това прави човек истински привлекателен. Великият мъдрец Чанакя Пандит казва: „Красотата на кукувицата е в нейното пеене, красотата на жената е в нейната чиста преданост към мъжа й, красотата на ученият е в неговата ученост, а красотата на аскета – в неговата способнос да прощава”.

Извадка от книгата “Силата на характера, вашият успех” от Олег Торсунов

Напишете коментар

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се в магазина