Авторите на книгите в онлайн книжарницата VedaBooks са святи личности, духовни водачи и извисени души.Те предават ведическото знание по системата на Гуру-парампара (авторитетна ученическа последователност) и така знанието достига до нас. Благодарение на техния труд, духовни прозрения и следването на духовни учители и наставници, ведическото знание остава незасегнато от влиянието на материалистичните възгледи на масата хора, повлияни от временната природа на материалния свят и желанието им за слава, почести и богатство, които са крайно неудовлетворяващи за вечната ни духовната ни същност.

За авторите:

A.Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада

През 1965г. Негова Божествена Милост А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада тръгва сам от Индия, за да установи вечната традиция на Кришна-съзнание в западния свят. Той създава Международното Общество за Кришна-съзнание (ИСКОН или ISKCON, абревиатура от английското International Society for Krishna Consciousness). Негова Божествена Милост А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада е ачария-основател на ИСКОН. Това означава, че той свързва ИСКОН със Брахма-Мадхва-Гаудия Сампрадая. Неговите произведения, учения и достойни за пример дейности, остават постоянната и неотменима основа на всички следващи учения и дейности в ИСКОН.
рабхупада е и ще остане за винаги инструктиращ духовен учител (шикша гуру) на всички предани в ИСКОН. Следното изявление е официално прието от ИСКОН по отношение на основателя-ачария:
“За да се изпълни желанието на предшестващите ачарии, желание за единна, световна, проповедническа организация, целяща да разраства мисията на Чайтаня Махапрабху , Шрила Прабхупада основа международното общество за Кришна-съзнание, като отделен клон на Брахма-Мадхва Вайшнава Сампрадая. По тази причина той е ачария-основател на ИСКОН. Шрила Прабхупада е основополагащ шикша-гуру на всички предани от ИСКОН, тъй като той е разбрал, реализирал на практика и представил основните учения за всеки предан от ИСКОН. Книгите на Шрила Прабхупада са въплъщение на неговото учение и трябва да бъдат приемани като стандарт за всички бъдещи поколения в ИСКОН. Шрила Прабхупада трябва да бъде почитан ежедневно от всеки член на ИСКОН. Всеки духовен учител в ИСКОН е отговорен за това да обучава своите ученици да следват инструкциите на Шрила Прабхупада и да води ги води според неговите учения. Като ачария-основател Шрила Прабхупада е дал напътствия за ръководството на ИСКОН, установил е принципите за сътрудничество и е дал други практически съвети, които са основата и вдъхновението за всички дейности на ИСКОН. Шрила Прабхупада основа Управителното Тяло на ИСКОН (GBC – Gowerning Body Commission), което се грижи за изпълнението на неговата воля, следвайки наставленията на предишните ачарии.”

Адираджа дас

Когато през 1971 г. Адирадж дас (Том Милано) завършва магистърска степен в университета в Ню Йорк, подтикван от интереса си към източната религия и екзотичното готвене, той заминава за Азия. В Индия научава за пътя на предаността към Кришна, където готвенето, както и всички останали човешки дейности, са интегрирани с духовния живот.
През 1975 г. Адираджа дас се присъединява към Международното Общество за Кришна Съзнание в Швейцария, а през 1983 г. публикува във Франция готварската книга “Un Gout Superieur”. Скоро след това е издаден разширен вариант на книгата под заглавие “Ведическо Кулинарно Изкуство”, която е преведена на английски, немски, испански и други езици.
Адираджа преподава в продължение на 20 години по темата: “Духовното вегетарианство” и в момента пише книга за него. Той счита, че човечеството трябва да се върне към диета, която ограничава възможно най-много страданието на другите живи същества. Той призовава да се присъединим към тази визия, за да осигурим мир и устойчиво развитие на нашата планета.

Адриан Крупчански

Адриан Крупчански е руски бизнесмен, писател, обществен деец, музикант-китарист, бивш солист на групата “Адриан и Александър”. Ръководител на компания “Нотамедия”. Консултира търговски компании, органи на държавната власт и частни инвеститори. Създава интересни проекти. Най-известните са “Москва, която я няма”, “Енциклопедия на нашето детство”. Автор на книги по философия и музика. Занимава се с книгите на проекта “Москва, която я няма” и със списание “108”. Провежда семинари по ведическа философия, психология и занятия по индийска музика.

Бхагаха дас

Бхагаха дас е автор на книгата “Санкиртан арт”, която е в поетична форма. Той се занимава с Бхакти-йога от повече от 20 години. Основната му цел е популяризирането на Бхакти-йога  във България и съседните й страни. Той разпространява главно дискове с киртани и по този начин докосва хората до силата на мантрите и трансценденталния звук.
Част е от групата “Баларам бхаджан бенд” и е киртан изпълнител.

Бхакти Вигяна Госвами

Бхакти Вигяна Госвами (Вадим Тунеев) е роден през 1956 г. в Русия, гр. Ташкент, в семейство на учени. Завършил е химическия факултет на Московския държавен университет, след което следва аспирантура в Института по молекулярна биология в АН СССР. Там защитава дисертация и получава степента кандидат на химическите науки. Междувременно изследва древноиндийската философия и култура и се занимава с активна духовна практика. Преследван от съветската власт и специалните служби, през 1988 г. напуска страната и се установява в Швеция, където в продължение на седем години се отдава на превода на древни философски трактати от санскрит и английски език и тяхното издаване на руски и други славянски езици.
През 1995 г. се завръща в Русия и започва широко да проповядва ценностите на ведическата философия и култура във всичките ѝ аспекти, с което покорява сърцата на хиляди търсещи души в Русия и извън нейните граници. Уникалният му принос се дължи на строго научния и аналитичен подход към духовните истини в съчетание с личностните му качества, изградени в процеса на прилагане на тези истини в собствения му живот. Изказът му е дълбоко литературен и афористичен, а глобалното му виждане, проницателен ум и универсални наблюдения представят и най-възвишените истини достъпно, колоритно и с неповторим хумор.
От 1995 г. оглавява ЦОСКР.

Бхакти Тиртха Свами

Бхакти Тиртха Свами, наречен по-рано Джон Едвин Фейворс, благоприятства и Тошомбе Абдул и също известен с почетен Кришнапада, беше гуру и комисар на управителния орган от Международното общество за Кришна съзнание. Той беше най-високопоставеният афроамериканец в ИСКОН. Бхакти Тиртха Свами се среща с фигури като Нелсън Мандела и президент на Замбия – Кенет Каунда и беше често интервюиран в медиите, написа 17 книги на духовна тематика и ръководеше проекти за развитие на общността в САЩ и други страни. Той е основател и директор на Института за приложна духовна технология в Вашингтон, “организация с нестопанска цел, чието членство представлява разнообразие от духовни пътища и професионален произход”. Пътувал е често и служил като духовен консултант. Той също така беше председател на коалицията от Третия свят. На 7 февруари 2006 г. Съвет на окръг Колумбия го призна за отдаденост на социалните промени за жителите на Област Колумбия.

Двора Цвиели

Двора Цвиели е доктор на математическите науки, преводач от тибетски език. Тя е чела лекции по математика в най-известните университети в света, но изведнъж е изоставила изключително успешната си кариера на математик и се е посветила напълно на изучаването и преподаването на знания за това, как да направим живота си щастлив на най-високо ниво. Нейният цикъл лекции “Убий гнева”, “Духовното партньорство”, “Код Богиня”, “За щастието”, “Ло Джонг” или трансформация на съзнанието са променили към по-добро живота на хиляди хора.

Девамрита Свами

Девамрита Свами е роден през 1950 г. в Ню Йорк. На тринадесет години получава пълна стипендия в прогимназия в Ню Хемпшир, а на седемнадесет – пълна стипендия в Йейлския университет.
През 1972 г. Девамрита Свами завършва Йейл. По това време той се среща с книгите на Негова Божествена Милост А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада, основател-ачаря на Международното общество за Кришна-съзнание. М ладежътоткрива, че знанието, представено в тези книги, поставя началото на неговото истинско образование. Силно привлечен към тази трансцендентал-на информация, той усеща дълбокото й въздействие. В продължение на шест месеца Девамрита Свами жадно поглъща книгите на Прабхупада по четири часа на ден и тогава решава да посети местния център за Кришна-съзнание за първи път. Скоро след това той изоставя светската си кариера, за да се съсредоточи изцяло върху своето духовно развитие. През последните двадесет и пет години Девамрита Свами пътува по целия свят и представя знанието за Кришна. Той обикаля земното кълбо два пъти годишно, като прекарва повечето време във Великобритания, Русия, Нова Зеландия, Австралия и Индия, и прави кратки посещения в Северна и Южна Америка и Африка.

Джей Шети (Ганешям дас)

Джей Шети е роден в Англия и разказвач на истории, режисьор и мотивационен говорител. Спечелилият награди монах, превърнал се във инфлуенсър в социалните медии, си партнира и с няколко мултинационални корпоративни къщи и медийни организации по целия свят. От детството си Джей е бил склонен към философия и филантропска дейност. Трагичен инцидент на 16-годишна възраст даде нова посока на живота на Джей. След дипломирането си става монах и пътува из Индия и Европа. След това започва да споделя опита си като монах в университети и корпоративни организации. Джей винаги е целял да разпространява позитивност и да накара хората да разберат целта на живота. Той беше поканен от уебсайта „HuffPost“ да бъде домакин на едно от техните предавания. По-късно Джей стартира своя видео канал и разраства марката си в световен мащаб. Сега той използва „Facebook“ и „YouTube“, за да разпространи мислите си. Това му спечели огромна база от фенове. Ученик е на Радханат Свами – духовен учител от ИСКОН – “Международното общество за Кришна съзнание”. Джей Шети получава от него духовното име – Ганешам дас.

Майкъл Кремо (Друта Карма дас)

Майкъл Кремо с духовно име – Друта Карма дас е американски писател, автор на бестселъри, свързани с археологията и член на ИСКОН – Международното общество за Кришна-съзнание.

Член е на Световния археологически конгрес и Европейската асоциация на археолозите, както и на Асоциация „Философия на науката“ и общество – „История на науката“.

През 1973 г. се присъединява към движението ИСКОН и приема името Друта Карма дас, а след 1976 г. написва десетки статии за списанието на движението „Back to Godhead“. През 1984 г. става асистент по история и философия на науката на института Бхактиведанта. Написва съвместно със Садапута Даса (Ричард Томпсън) книгите „Forbidden Archeology“ („Забранена археология“) и „The Hidden History of the Human Race“ („Тайната история на човешката цивилизация“), в които се представят Вайшнава възгледите за археологията и Пураническия модел в противовес на юдео-християнския модел.

Кадамба Канана Свами

Кадамба Канана Свами започва духовния си живот във Вриндавана, свещената земя на Кришна и веднага усеща, че е намерил своя дом. Той става ученик на Н. С. Джаядвайта Свами. Той се присъединява към ISKCON през 1978 г. малко след напускането на Шрила Прабхупада от този свят и служи във Вриндавана от 1978 до 1984 в различни видове управление. След едногодишно пребиваване в Австралия, този път той се завръща в Индия, за да поеме ръководството за изграждането на Самадхи на Шрила Прабхупада в Маяпур и остава там от 1985 до 1990. Харесваше пионерския дух на работа в Индия и най-вече обичаше да остане в Светата Дхама. През 1990 г. той става президент на храма Кришна Баларама във Вриндавана и остава на това място до 1995. След това той започва да пътува и проповядва по света и през 1997 г. получава саняса. По настоящем освен проповядване в Европа, Южна Африка, Индия и Австралия, той все още има участие в ръководството на храма във Вриндавана.

Кришна Дхарма

Роден през 1955 г. в Лондон в християнско семейство, Кришна Дхарма е част от  вайшнава традицията на индуизма от 1979 г. Въпреки че понякога го наричат ​​хиндуистки свещеник, но всъщност няма определено йерархично свещеничество в индуизма, или по-скоро Ведическата традиция. Има клас, известен като брахманите, чиято работа е да предоставя свещенически услуги на обществото, като преходни ритуали и духовни наставления, и той по-скоро се счита за амбициозен брахмана под ръководството на неговия духовен учител Негова Божествена Милост А.Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада. Кришна Дхарма не вижда приемането на Вайшнава традицията като отклонение от християнството, а по-скоро като естествено продължение на ученията на Христос. Според него инструкциите на всички велики учители като Прабхупада, Христос, Буда, Мохамед и много други съдържат едно и също в основата си. Всички тези пророци учат да се издигне съзнанието на всеки с цел да се излезе отвъд този материален свят и да се достигне до Върховния Абсолют, който има много имена като Кришна, Аллах, Йехова, Буда и т.н. В момента работи на пълно работно време за благотворителност, но използва цялото си свободно време, за да пише. Целта му е да предаде мъдростта на Изтока пред западната публика по забавен начин. За него духовният живот трябва да бъде едно приятно преживяване, което позволява да се надхвърлят изпитанията на днешния материализъм и в крайна сметка да се пробуди любовната връзка на всеки с Бог.

Олег Торсунов (Аудхария Дхам дас)

Д-р Торсунов е известен като писател, психолог, философ, специалист по Аюрведа и ведическа култура, човек, който е помогнал на хиляди хора да постигнат щастие и хармония. Делото на неговия живот е да открива пред хората знанието, разкриващо вечните закони на битието.

Д-р Олег Торсунов е кандидат на медицинските науки, старши преподавател в Катедра „Теории и методи за здравни техники и физическа култура на Изтока“ на Уралският Държавен Университет по Физическа Култура (Русия), специалист по обществено здраве, известен в целия свят писател и лектор. Дипломиран от Самарския медицински институт, специалност „Кожни и венерически болести“ и от Московския Университет „Дружба на Народите“, специалност „Корпорална иглорефлексотерапия“. Второто си образование по Класическа индийска медицина – Аюрведа, д-р Торсунов придобива в Индия, където няколко години изучава наследството на Ведите. Понастоящем е директор на руския филиал на Аюрведичното отделение на „Бхактиведанта Институт“ (Мумбай, Индия) и генерален директор на проекта на руския филиал на Мумбайската болница „Бхактиведанта“. В сътрудничество с Московската Медицинска Академия „Иван Сеченов“, катедра „Обществено здраве и здравеопазване“, той провежда научни изследвания насочени към подобряване качеството на живота (здравословен начин на живот).

Радханат Свами

Радханат Свами е един от най-обичаните и уважавани духовни учители днес. Прекарва младостта си в скитане из различни страни и култури, копнеейки за опит на истината; след като най-накрая се срещна с духовния си учител в Индия, той прекарва последните 50 години, като интернализира тази духовна практика и я сподели с другите. Той е не само водач, но и строител на общности, активист и най-продаван автор на New York Times. Вкоренено в неговото изследване на мистичната предана традиция на древна Индия, посланието на Радханат Свами е толкова дълбоко, колкото и просто: чрез култивиране на богат вътрешен живот на самосъзнание и истинска практика на служба, ние можем да станем инструменти на състраданието и агенти на устойчива промяна в света.

Радхешям дас

Негова милост Радешам Дас е роден през 1968 г. в благочестиво южноиндийско семейство. Той е бил вдъхновен от научното представяне на философията на Кришна съзнание на Негово Светлост Бхакти Расамрита Свами. Той е посветен от Негова Светлост Радханат Свами Махараджа през 1993 г. Президент на клон в Пуни на ИСКОН (Международно общество за Кришна  съзнание) от 1997 г. Директор на ведическия оазис за вдъхновение, култура и образование. Младежки съветник и корпоративен съветник. Той е съставил много джобни книги по теми, свързани с корпорации като „Управление на стреса“ и други. Издал е пет-томна поредица за духовността за съвременната младеж – Открийте себе си, най-добрия си приятел и т.н. Също така е съставил пет-томна серия Курс за Същността на Бхагавад Гита – позитивен мислител, самоуправляващ се и др. Предлага семинари по управление на стреса, проактивно лидерство, управление на времето, самоуправление и др. Предлага едносеместриален курс в ISQUAREIT (Международен институт за информационни технологии) на тема Ефективно лидерство и управление на времето. ИСКОН му връчва награда за глобално превъзходство за 2004 г. за ценния му принос в проповядването на младежта и награда на Джива Госвами през 2005 г. за иновативна младежка проповед.

Сарвабхаума дас (Климент Моллов)

Сарвабхаума дас практикува бхакти-йога повече от 20 години. Той е добър лектор и добър киртан изпълнител. Притежава силно изразени брахмински качества и е съставител на книги в поетична форма на български език. Тези книги представляват поетичен превод на основните вайшнава произведения – “Бхагавад Гита такава, каквато е”, “Шримад Бхагаватам” и “Чайтаня Чаритамрита”. Преводът им е направен в сътрудничество с Манохари даси(Петя Манолова).

Сатсварупа дас Госвами

Н.С. Сатсварупа дас Госвами е писател, художник и духовен учител в Гаудия Вайшнава сампрадая. Той е един от първите ученици на А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада, който основава Международното общество за Кришна съзнание (ИСКОН), известно също в западните страни като движението Харе Кришна.

Сатсварупа даса Госвами е писател, поет и художник. Той е и автор на упълномощената биография на Шрила Прабхупада, “Шрила Прабхупада-Лиламрта”. Докато пътува, изнася лекции и обучава ученици по целия свят, той публикува много книги, включително стихове, мемоари, есета и романи.

Сухотра Свами

Сухотра Свами, роден в Масачузетс, САЩ, през 1950 г., влиза в контакт с ИСКОН през 1971 г. и през 1972 г. става ученик на Шрила Прабхупада. Първите си няколко години прекарва в разпространение на книгите на Шрила Прабхупада в САЩ като брахмачари. През 1976 г. пътува до Индия. Година по-късно той се установява в Германия, откъдето по-късно разширява проповедта си в страните от Източна Европа и Скандинавия. През 1982 г. той се отправя към саняса ашрама. Той пътува по целия свят от 1988 до 1991 г., посещавайки много азиатски и австралийски страни. По това време той стана член на Комисията за ръководно тяло на ИСКОН за следващите 11 години. Неговата зона на отговорност беше Норвегия, Финландия, Бенелюкс, Полша, Чехия, Словакия, Румъния, България и Гърция. Той проповядваше много в тези страни. От средата на 90-те започва да пише книги. От 2001 г. той започва да прекарва повече време в Индия. През 2005 г. той се премества в Шри Маяпур Дхам, докато напуска този смъртен свят през април 2007 г.

Тулси дас(Теодор Станчев) и Пандава дас(Павлин Христов)

Тулси и Пандава прабхус са брахмачари и се занимават с изучаване, прилагане и разпространение на ведическото знание и вайшнава философията. Те са прекарали последните 15 години главно в Маяпур, Индия, където завършват курсове като Бхакти-шастри, Бхахтивайбхава и Бхактиведанта и работейки в Бхактиведанта Академията там. Във България те са едни от лидерите във обществото на Кришна съзнание и подпомагат развитието му в страната.

Хридаянанда дас Госвами (Хауърд Резник)

Хридаянанда Дас Госвами (Хауърд Дж. Ресник) е един от най-възрастните и уважавани духовни водачи на Международното общество за Кришна съзнание. Той е първият западеняк, който превежда свещената Бхагавата-Пурана от санскрит на английски, заедно с упълномощени коментари. Първият старши ръководител на ИСКОН, имащ докторска степен по Вайшнава философия  и открито насърчаващ образованието в ИСКОН.  Инициатор на движението за Кришна съзнание в Латинска Америка и първи лидер, който публично одобрява кампания за предоставяне на по-големи възможности за жените в ИСКОН и в много други дейности,