Двата вида успех

✔ Съществуват два вида успех. Първият е истинският успех. В „Махабхарата“ ясно се казва: там, където е дхарма, там е победата, процъфтяването и успехът. Същото казва и С. Кови в своята книга: успехът трябва да се изгради на устойчив фундамент. Ведите формулират целта на човешкия живот, състояща се от четири елемента: спазване на основните закони на природата; процъфтяване или успех; наслаждение, което човек получава; и в крайна сметка — освобождение от страданията. Тези четири цели на човешкия живот на санскрит звучат така: дхарма, артха, кама и мокша. Основата им е дхармата — законът. Законите водят към успех, успехът води към наслаждение и накрая човек може да получи освобождение от страданията.

✔ Другият вид успех е преходният. Успехът, който според някои може да бъде откраднат, да бъде получен бързо. Този „успех“ разрушава живота ни, разрушава ни като личност и често ни прави заложници на самите себе си. Има хора, които сякаш постигат успех, но при това не разбират защо са нещастни.

✔ Ще стане дума именно за стабилния успех. Всеки проблем може да се реши по два начина. Първият е някак да се приспособим, да се опитаме да манипулираме хората, обстоятелствата, да накараме другите да правят това, което искам аз. Това е инстинктивна реакция. Възникне ли проблем, човек веднага изпитва желание да се приспособи, тоест да промени нещо извън себе си. Но това е принципно неправилна постановка.

✔ Ако човек се сблъсква с проблем, той трябва да промени себе си. Това казва и С. Кови. Всеки проблем, с който се сблъскваме в живота, е урок. Ако се опитваме да решим проблема с изкуствени методи, извън самите себе си, това означава, че не сме извлекли поука. Проблемът така или иначе ще се връща при нас в една или друга форма. Не довършваме нещата и това води до нов проблем. Айнщайн е казал, че не можем да решим проблема на същото ниво на съзнание, на което сме го създали. Но обикновено правим именно това. Сблъскваме се с проблем и се опитваме да го решим, като оставаме на същото ниво на съзнание. Но появата на проблем означава, че трябва да променим съзнанието си.

Из книгата “Как да сме устойчиви в един променлив свят” от Бхакти Вигяна Госвами

Напишете коментар

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се в магазина