fbpx

Какво е нашето призвание? Какъв да стана и с какво да се занимавам?

Отговор от Ведите: Нашето призвание е в това какво обичаме да правим за другите.

Всеки човек има вродена способност за определена дейност, която ще му помогне да печели пари. Как да определите коя дейност е вашата? Най-добре ще ви се получава това, което вие обичате да правите за другите. И така, попитайте себе си, какво обичате да правите за другите хора?

Ако изведнъж се окаже, че човек не обича да прави нищо, това означава, че той е неуспешен. За него би било добре да опита да прави всичко, каквото го помолят, а в края на краищата той ще придобие желание да върши нещо за другите. Когато у човек възниква желание да прави нещо за другите хора, той трябва да действа в това направление и да се развива в тази посока. Всеки човек трябва да знае точно своя път, своето русло.

Ако вие искате нещо за другите, действайте в това направление.

Ако искате да защитавате хората и да се грижите за тях, тогава може би си струва да станете ръководител и да реализирате себе си в това качество.

Ако обичате да правите дарения, тогава съответно са ви необходими пари за това. В такъв случай, за вас вероятно е добре да се занимавате с бизнес, за да имате пари за благотворителност или да учредите благотворителен фонд.

Ако искате да давате на хората знание, да им обяснявате как да живеят правилно, тогава станете юрист, лекар, адвокат, свещеник или учител. Така вие ще можете да постигнете големи успехи на това поприще.

Ако вие обичате да правите нещо за другите със своите ръце и да се занимавате с приложно творчество, то вие трябва да се развивате в тази сфера, избирайки работата на строител, бижутер, дърводелец, готвач и др. За хората от тази категория казват: „Той е майстор на своето дело“.

Също е важно да помним, че в нашата дейност ни влияят гуните на материалната природа: благост (добро), страст и невежество. Хората, които се намират под влияние на невежеството, не се стремят към постигане на успех и процъфтяване. Затова, за да разкрием нашата тема, ще разгледаме влиянието на гуните на доброто и на страстта върху човешката дейност.

Ако успеете вътре в себе си да се откажете от постоянната мисъл за печелене на пари и превключите съзнанието си върху любовта към своя труд и към неговата висша цел, в този случай вие ще бъдете възнаградени със силата на доброто. Само когато човек постигне това състояние, силата на благостта започва да му носи богатство, процъфтяване, здраве и успех.

Как силата на страстта влияе на този, който постоянно мисли за пари и забравя за любовта към труда? Силата на страстта – това е постоянната борба за съществуване, конфликти в отношенията с другите хора, болести и разочарование. Затова, ако човек действително иска да се научи да бъде щастлив и да създава атмосфера на щастие около себе си, той трябва да се настройва върху желанието да помогне на обкръжаващите го хора, да се грижи за тях, да обича работата си.

Сама по себе си мисълта за това, че са нужни пари няма да донесе пари на човек, а ще създаде атмосфера на напрежение около него и неволно ще го подбуди към конкуренция. Веднага щом започне да се съревновава с другите, той усеща, че му става трудно да живее, понеже води постоянна борба за своето работно място, за отношенията с околните, с подчинените, с началника; на работното му място възникват постоянни спорове, дори в къщи няма никакво щастие. До това може да доведе голямото желание да имате пари, т.е. страстта към парите. Силата на страстта завладява съзнанието.

В този случай човек трябва да започне да обича своя труд. Той трябва да се опитва да живее за благото на околните и да мисли по-малко за личната си изгода. Парите идват не защото човек ги иска силно, а защото обича своя труд. Трябва да разберете тази идея. Ако човек се труди с любов, той влага любов в своя труд, а тази любов дава средства за живот. Ако човек иска пари, това още не означава, че ще ги получи. Каква полза има от това, че някой от вас сега пожелае да стане президент на страната?

Извадка от “Ведите за бизнеса” от Олег Торсунов

Напишете коментар

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се в магазина