Мистерии на храма Джаганнатх мандир в Джаханатх Пури, които се противопоставят на научната логика

Известният храм Джаганнатх мандир в Пури заема значимо място за поклонниците. Това е едно от местата за поклонение в Индия, а също така е добре известно с ежегодния фестивал на колесницата или Ратха Ятра. Според легендите, цар Индрадюмна построява този свят храм, след като Бог Вишну го благославя и напътства в мечтите си да намери Нила Мадхава.

По време на едно от светите потапяния в река, цар Индрадюмна намерил плаващ железен прът. Смята се, че тогава Бог Вишну му прошепва, че плаващата пръчка е сърцето му, което ще остане на земята завинаги. След това царят изтича с пръчката към БОГ Джаганнатх и я постави в него. Никога не е позволявал на никой някога да види или да докосне пръчката.

Смята се също така, че когато Пандавите започват пътуването си до ЯмАрадж, Сапта Ришите ги съветва да посетят „Чар Дхам“, за да се доближат до „мокша“. И храма в Джаганнатх Пури е едно от светите места на „Чар Дам“. Оттогава муртито на Джаганнатх винаги е оставало извън границите на хората и поклонниците могат да го виждат само за определен период от време.

Освен всички тези факти, храмът в Джаганнатх Пури е известен и с някои мистерии, които се противопоставят на всяко научно обяснение. Хората вярват, че тези мистерии всъщност са благословии на лорд Джаганнатх. Трябва да посетите това място, за да повярвате.

Прочетете, за да научите повече

  1. Храмовото знаме, което се противопоставя на логиката

Знамето на върха на храма странно винаги се носи в обратна посока на вятъра. Флагът, плаващ в обратна посока, спира вашите научни разсъждения и вие просто сте склонни да вярвате, че има някаква сила, по-мощна от науката.

2. Сударшан чакра

Чакрата всъщност е висока 20 фута и тежи един тон. Тя е монтирана на върха на храма. Но интересното при тази чакра е, че можете да я видите от всеки ъгъл на града Пури. Инженерната мистерия зад поставянето и позиционирането на чакрата все още е загадка, защото независимо от вашата позиция, винаги можете да почувствате, че чакрата е обърната към вас.

3. Никакви самолети, никакви птици не летят над храма

Ще бъдете изненадани да разберете, че над храма не летят птици или самолети. За разлика от тях, такъв аспект е рядкост във всеки друг храм в Индия. Мястото всъщност е зона за забрана за полети, която не е обявена от никакви държавни сили, а от някаква божествена сила. Това явление също очевидно няма обяснение. Все още остава загадка.

4. Структурата на храма

Структурата на храма е такава, че не хвърля никаква сянка по всяко време на деня. Все още остава да бъде разгадано дали това е инженерно чудо или явление, което може да се отдаде само на божествената сила.

5. Мистерията на Симхадварам

Храмът Джаганатх има четири врати, а Сингхадварам е главната врата на входа на храма. Докато влизате през Синдхадварам, можете ясно да чуете шума на вълните, но след като преминете Сингхадварам, просто вземете завой и се върнете в същата посока, вече няма да чувате шума на вълните. Всъщност няма да чуете шума на вълните, докато сте вътре в храма.

6. Мистерията на морето там

Във всяка част на света трябва да сте били свидетели, че през деня вятърът от морето идва към сушата, докато вятърът от сушата духа към морето вечер. В Пури обаче географските закони също са обърнати. Тук се случва точно обратното.

7. 1800-годишен ритуал

Всеки ден свещеници се изкачват на върха на храма, който е висок до 45 етажна сграда, за да сменят знамето. Този ритуал съществува от 1800 години. Смята се, че ако този ритуал някога бъде пропуснат, храмът ще остане затворен през следващите 18 години.

8. Тайната на прасадама (прасадам – храна, предложена на Бога)

В храма Джаганнат нищо не се губи. В зависимост от деня, в записите се посочва, че 2000 до 20 000 поклонници посещават храма. Но количеството прасад, приготвено в храма, остава същото през цялата година. И все пак, прасадът никога не се пропилява или е недостатъчен за даден ден.

9. Техниката на готвене на прасадам

Всъщност гърнета се използват за приготвяне на този специален деликатес с помощта на дърва за огрев. За това се използват 7 гърнета и те се поставят едно върху друго. Интересно е да се отбележи, че съдържанието на най-горната тенджера се сготвя първо, последвано от долните тенджери.

Напишете коментар

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се в магазина