fbpx

Неконтролираният ум: какво може ти причини?

Положението на човек, чиито ум и сетива са неконтролирани, е окаяно. Езикът го дърпа на една страна, изисквайки вкусна храна, жаждата го кара да търси подходяща напитка. По същият начин половите органи изискват удовлетворение, а сетивото за допир иска да се наслаждава на меки и финни обекти. Стомахът го притеснява докато не бъде напълнен, ушите искат да слушат приятни звуци. Носът копнее за приятни аромати, а очите за приятни гледки. По този начин сетивата, всяко от които изисква удовлетворение, дърпат живото същество в различни посоки. Сетивата блуждаят свободно във всички посоки заради неконтролирания ум.
Неинтелигенният човек може да развие много лоши навици, докато се опитва да удовлетвори желанията на сетивата си и дори да стигне до самоубийство, за да се освободи от разочарованието си, че не е успял да постигне щастие. Но по този начин той си причинява още повече страдания. Хората в съвременното общество стават все по-стресирани, неуверени, нерешителни и т.н. заради неконтролиран ум.
„Каква е ползата на човек, който е спечелил целия свят, но е загубил вечната си душа?“ Няма истински мир и щастие в натрупването на богатства, притежанието на телесна красота или демонстрирането на сила. Тайната на истинското щастие е контролираният ум, а това се постига постепенно чрез осъзнат за Бога начин на живот.
Из книгата “Как да обуздаем силата на ума от Радхешям дас

Напишете коментар

Your email address will not be published.

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се в магазина