fbpx

Екадаши

Екадаши са дни в месеца, които са благоприятни за духовен напредък и пречистване. Такива дни има 11 дни след пълнолуние и 11 след новолуние и имат определено влияние върху хората, поради което е добре да постим и да се занимаваме с духовна практика.

.

Екадаши са дни в месеца, които са благоприятни за духовен напредък и пречистване. Такива дни има 11 дни след пълнолуние и 11 след новолуние и имат определено влияние върху хората, поради което е добре да постим и да се занимаваме с духовна практика.

.

Постът може да е пълен или непълен. Пълното следване на Екадаши дните включва пълно въздържание от храна, вода и дори спане. По това време се препоръчва да се занимаваме с духовна практика, като ефектът от тази духовна практика на тези дни се казва, че е 1000 пъти повече от колкото духовните дейности, които извършваме по друго време.
Може да следваме Екадаши и като спазваме частичен пост и това също се счита за следване и е благоприятно. Например може да пием само вода или да приемаме само плодове. За следване на Екадаши се счита и ако приемаме храни като мляко и зеленчуци.

.
Единственото по-важно нещо е да не консумираме зърнени и бобови храни, понеже те се считат за неблагоприятни в този период, понеже съдържат лоша карма в себе си. По време на тези дни и като цяло, ако искаме да напредваме духовно е добре да се въздържаме от месо, интоксиканти, хазарт и безразборни сексуални взаимоотношения.
Но най-важното през тези дни е да сме с духовно съзнание, да се опитваме да служим повече на другите и да концентрираме върху нашата духовна същност като души, неразделно свързани с Абсолюта.

.

Важно за правилното спазване на Екадаши да се съобразим със съответните за конкретното Екадаши час на започване и часови диапазон на прекъсване на поста.

.

Прекъсването на Екадаши става с приемане на храна, която не сме приемали по време на поста. Например ако сме били на вода, може да прекъснем с плод; ако сме били на плодове, може да прекъснем с мляко или хляб и т.н.

.

За въпроси, свързани със следването на Екадаши може да оставите коментар или да се свържете с нас на имейл – info@vedabooks.bg.

.

Екадаши дни през 2023 година:

Януари: 3 и 18
Февруари: 1 и 16
Март: 3 и 18
Април: 2 и 16
Май: 15 и 31
Юни: 14 и 29
Юли: 13 и 29
Август: 11 и 27
Септември: 10 и 25
Октомври: 10 и 25
Ноември: 9 и 23
Декември: 8 и 22

.

Препоръчваме ви да се сдобиете с Вайшнава календар, където са отбелязани всички Екадаши дни през годината, кога започват и кога се прекъсват, както и други важни събития през годината. Може да го поръчате от ТУК.

1 Comment

 1. април 12, 2023
  Нели

  Страхотно!

  Reply

Напишете коментар

Your email address will not be published.

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВърнете се в магазина