За четене:

 

  • “Съвършенството на Йога” може да изтеглите от ТУК.

  • “Шри Ишопанишад” може да изтеглите от ТУК.

  • Вайшнава Гита (песнопойка) може да изтеглите от ТУК.

 

Джапа мантра медитация може да видите ТУК.

– Броеници може да поръчате като ни пишете на vedabooks108@gmail.com или като се свържете с нас в Месинджър.

Как се Приготвя Прасадам

Когато за пръв път посещават храм на Кришна, много хора недоумяват, като наблюдават ритуала, с който на изображението на Кришна, поставено върху олтар, се предлагат вегетариански ястия. И това е напълно разбираемо. В края на краищата, нима на всемогъщия, всезнаещ и вездесъщ Бог Му е нужна някаква малка чинийка с ориз и гювеч? Нима изведнъж Той е огладнял? Та нали самият Той е създал цялото неизмеримо количество храни по целия свят? Нима Богът не е независим, цялостен и удовлетворен сам по себе си? Наистина ли са Му нужни тези блюда? Да, Кришна наистина иска да Му предлагаме храна, но не защото се нуждае от ориз и гювеч, а защото иска да види нашата преданост.
В „Бхагавад-гита” (9.26) Той казва: „Ако някой Ми предложи с любов и преданост листо, цвете, плод или вода, Аз ги приемам.”Като ни моли да Му предлагаме храна, с това Кришна всъщност ни подтиква да възстановим вечните си любовни отношения с Него. В началото, приемайки словата на Бога, ние следваме заповедите Му от чувство на дълг, но след това, в процеса на духовния ни напредък, у нас се пробужда любов и привързаност към Бога. Както влюбеният е готов да даде на любимата си всичко, което има, така преданият на Кришна Му посвещава своята храна, богатство, интелект и целия си живот. Кришна е най-висшият любим на всеки от нас. Но как да предлагаме дарове някому, когото не познаваме? — За тази цел трябва да следваме ведическата традиция. Ако искате да предлагате храната си на Кришна, но по една или друга причина все още не можете да следвате всички изисквания, спомнете си историята за паяка, който помагал да бъде построен мост за цар Рама, една от инкарнациите на Кришна. Хануман и неговите другари носели огромни каменни късове, а паяче- то мъкнело най-едрите песъчинки, които можело да вдигне. Но Богьт останал еднакво доволен и от Хануман, и от паячето. Най-напред трябва да си определите място, на което ще предлагате храната си. Това може да бъде малка масичка, рафт или цяла стая, превърната в храм. Направете олтар с изображение на Бог Кришна — за тази цел можете да използвате снимката на стр. 41. Там заедно с Кришна е Шримати Радхарани, Неговата вечна съпруга. Тя е олицетворение на енергията на наслаждението на Кришна и вдьхва у искрения поклонник любов към Бога. Ако имате снимка на Шрила Прабхупада — духовния учител, основал Международното общество за Кришна-съзнание (ИСКОН), — поставете и нея на олтара. Като приема това, което му предлага неговият ученик, духовният учител на свой ред го предлага на своя духовен учител, който пък го предлага на своя духовен учител и така, от ученик на учител, докато накрая стигне до Бог Кришна. Членовете на движението за Кришна съзнание винаги поставят на олтара снимка на Шрила Прабхупада, а ако са ученици на някой от учениците на Шрила Прабхупада, те поставят на олтара снимка и на своя духовен учител. Когато купувате продуктите и готвите храната, стремете се да мислите как да доставите удоволствие на Кришна. Избирайте най-хубавите и най-пресните зеленчуци и плодове. Когато пазарувате, внимателно четете какви съставки се съдържат в продукта, който искате да купите. Не купувайте продукти, произведени със сирище (то се получава от вътрешността на телешкия стомах и се използва за приготвянето на повечето сирена), желатин (той се получава от кости, рога и копита и се използва за приготвянето на желета и мармелади) и лецитин (ако на етикета не е написано „соев лецитин”, значи лецитинът е извлечен от яйца).
Не бива да предлагате на Кришна и ястия, които съдържат лук или чесън, защото според Ведите лукът и чесънът са в гуната (състоянието) на невежеството. Не използвайте продукти, съдържащи животинска мас. Ако продуктът няма етикет, по-добре не го купувайте — очевидно, че производителят не желае купувачът да знае съдържанието на това, което купува. И така, сега вече може да започнете да готвите за Кришна, трябва да мислите не за наслаждението на собствения си език, а как да доставите радост на Кришна. Трябва да готвите храната с мисълта: „Бог великодушно ми е дал всички тези продукти, затова трябва да приготвя от тях нещо за Негово удоволствие.” Повтарянето на мантрата Харе Кришна или слушането на музика, изпълнявана от предани, ни помага да помним Кришна по време на готвенето и да избягваме ненужните светски разговори.
Чистотата ни приближава до Бога. Готвачът трябва да е чист както телесно, така и да има чист разум и да е облечен в чисти дрехи. Косата трябва да бъде вързана и прибрана, за да не попада в храната. Кухнята и домакинскитe съдове трябва своевременно да се измиват, така че когато започнете да готвите, само да забършете работните повърхности. Шрила Прабхупада казваше, че Кришна ще приеме скромна храна, сготвена в чиста кухня, но не и богати ястия, сготвени в мръсна кухня.Никога не смесвайте прасадама (вече предложена) с бхога (храна или продукти, които не са предложени). Човек не бива да предлага на Кришна едно и също нещо два пъти, затова съхранявайте прасада и бхога на различни места, така че да не ги смесите, без да искате.
И едно правило, което сигурно ще ви удиви: готвачът никога не опитва храната, преди да я предложи на Кришна! Кришна трябва да е първият, който ще се наслада на вкуса й. Опитът ще ви научи да слагате точното количество подправки, без да опитвате храната. Храна, която е опитана, преди да бъде посветена на Кришна, става негодна и повече не може да Му бъде предложена. Щом сготвите всички ястия, сипете по малко от тях в комплект съдове, предназначени специално за Кришна. Никой друг не бива да яде от съдовете на Кришна. Сложете вьрху подноса на Кришна чаша вода, лъжица и сол в малка чинийка или солница. Може да запалите и няколко благовонни прьчици, за да създадете приятна атмосфера. Сложете подредения поднос на олтара и произнесете три пъти мантрата Харе Кришна, Харе Кришна, Харе Кришна, Кришна Кришна, Харе Харе Харе Рама, Харе Рама, Рама Рама, Харе Харе. Оставете подноса на олтара 5 — 10 минути. Мантрата Харе Кришна е молитва към Бога, която гласи: „Мои скъпи Радхарани и Кришна, моля, позволете ми да Ви служа с преданост и любов. “Колкото повече съзнанието ви е погълнато от мисълта да доставите радост на Кришна, толкова повече Той се наслаждава на даровете ви. Това, което истински Го покорява, не е самата храна, а вашата искреност. Най-важното са любовта и предаността ви към Него. Ведньж, преди около пет хиляди години, когато Кришна бил на земята, Неговият приятел и предан поклонник Видура Му предлагал банани. Но присъствието на Кришна изпълвало Видура с такива дълбоки духовни емоции, че той несъзнателно изхвърлял плодовете и предлагал на Кришна обелките. Кришна обаче изял обелките с истинско удоволствие, защото Му били предложени с обич. Друг един предан на Кришна, Санатана Госвами, бил толкова беден, че не можел да предложи на Бога нищо друго освен сухи чапатита. За Кришна обаче те имали вкус на божествен нектар, защото били предлагани с искрена обич.
След като посветите храната си, вземете подноса от олтара, прехвьърлете ястията от купичките на Кришна в други съдове или ги върнете обратно в тенджерите и измийте подноса и купичките на Кришна. Цялата храна вече е осветена, затова се нарича прасад („милост, благодеяние”) и може да бъде сервирана. Прасадът, който е бил върху подноса на Кришна, се нарича маха-прасад и е по-специален от останалия, затова дайте на всекиго по-малко от него.
В „Чайтаня-чаритамрита” Шрила Прабхупада описва как човек трябва да се отнася кьм прасада: „Прасадьт не се различава от Кришна, затова човек трябва не просто да го яде, а да го почита. Не бива да мислим за него като за обикновена храна. Прасадьт значи милост, благодеяние. Човек трябва да съзнава, че прасадьт е милост, с кояго Кришна го дарява. Кришна е много добьр. В материалния свят всички обичат да ядат. Затова Кришна великодушно се съгласява да яде най- различни вкусни ястия, след което ги връща обратно на нас, така че не само да задоволим желанията си за различни вкусови усещания и храни, но и да напредваме духовно. Затова човек никога не бива да смята прасада за обикновена храна.” С други думи, ако, докато яде, човек сьзнава, че прасадьт е проявление на великодушието на Кришна, той всьщност не яде – яденето се е превърнало в поклонение на Бога. И като почита по такъв начин Кришна, който се е проявил във формата на прасад, човек Му доставя радост, а когато Кришна е доволен от някого, самият човек също става щастлив. Това е истинска йога, свързване с Вьрховния Бог. Простият жест на посвещаване на храната ни помага да осъзнаем същността на учението на Ведите: всичко води началото си от Кришна, затова всичко трябва да бъде предлагано първо на Него, така че да Му доставим радост и удоволствие. И така, всеки път, когато готвите, гответе за Кришна и предлагайте всичко на Него, и много скоро домът ви ще се превърне истински храм и цялото ви съществуване ще се одухотвори и изпълни с нов смисъл. Ако все още нямате опит с предлагането на храна, ви препоръчваме най-лесния начин за това — да повтаряте мантрата Харе Кришна. Разбира се, ако искате, може да използвате санскритските мантри (молитви), с които преданите от Обществото за Кришна съзнание посвещават храната си на Кришна. Тъй като Кришна приема всички дарове чрез посредничеството на духовния учител, всеки предан повтаря три пъти молитва (пранама-мантра) за своя духовен учител. Вие може да повтаряте молитва (пранама-мантра) за Шрила Прабхупада, духовния учител l и основател на цялото Международно общество за Кришна-съзнание.
Молитвата за Шрила Прабхупада гласи:
нама ом вишну-падая кришна-прештхая бху-тале
шримате бхактиведанта-свамин ити намине
намас те сарасвате деве гаура-вани-прачарине
нирвишеша-шунявади-пашчатя-деша-тарине
„Отдавам смирени поклони на Шри Шримад А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада, който е много скъп на Бог Кришна, защото е приел подслон в лотосовите Му нозе. Смирени поклони на тебе, духовни учителю, слуга на Бхактисиддханта Сарасвати Госвами. Ти великодушно проповядваш посланието на Бог Чайтаня в западните страни и ги освобождаваш от имперсонализма и философията на пустотата.”
След като произнесете три пъти молитвата за Шрила Прабхупада, повторете по три пъти следните две l молитви във възхвала на Бог Чайтаня Махапрабху и Бог Кришна:
намо маха-ваданяя
кршна-према-прадая те
кришная кришна-чайтаня
намне гаура-твише намаха
„О, най-щедър от всички инкарнации! Ти си самият Кришна, появил се в образа на Чайтаня Махапрабху. Приел златния цвят на Шримати Радхарани, Ти щедро раздаваш на всички чиста любов към Кришна. Отдавам Ти смирените си поклони.
намо брахманя-девая
го-брахмана-хитая
ча джагат-хитая кришная
говиндая намо намаха
„Отдавам смирени поклони на Вьрховната Абсолютна Истина, Кришна, който е доброжелател на кравите, на браманите и на всички живи създания. Отново и отново се покланям смирено на Него, Говинда, който е извор на удоволствие за всичките сетива.”
След като произнесете по три пъти тези молитви, изчакайте пет минути, за да дадете възможност на Кришна да приеме това, което Му предлагате. Завършете предлагането, като произнесете веднъж пранама-мантрата за Шрила Прабхупада, след което вземете подноса от олтара.